Truiense politieke partijen liggen niet wakker van senioren.

In Sint-Truiden leven meer dan 10.000 65-plussers, een niet te onderschatten bevolkingsgroep. Maar wat hebben de Truidense politici voor het in petto? Niks, nada, noegabollen, hier en daar een hele kleine uitzondering niet te na gesproken.

Ik struinde door de partijprogramma’s, sommige wel 80 pagina’s lang. Vervelende literatuur, dat wel, met vele holle slogans en dooddoeners. Maar ik was op zoek naar de plannen van de politieke formaties voor de Truienaars met 65 of meer jaren op de teller. En die zoektocht was ontgoochelend, bedroevend en om moedeloos van te worden.

In het partijprogramma van WOW komt het woord senior éénmaal voor, in de titel en met enkele regels die weliswaar niet naar een ouderenbeleid verwijzen. En dat met de voorzitter van de seniorenraad en een seniorenvereniging op de lijst. Een schande!

Bij het Vlaams Belang worden ouderen en minder validen in een adem vernoemd als het gaat over rusthuizen en sociale woningen. Dat is het, daarmee moet de Vlaamse senior het doen.

Over Open VLD kan ik nog korter zijn: in hun partijprogramma komt het woord senior zelfs niet voor!

Bij SP-a staat het woord zeven maal in hun programma en daar durft men zelfs voorstellen naar verplichte inspraak formuleren en soms wordt men zelfs concreter. Een opluchting na de lectuur van de andere programma’s.

Bij de NVA vind ik eveneens niks terug over senioren: geen beleid, geen voorstellen. Voor de Vlaming die zijn leven lang de staats- en stadskas gespijzigd heeft hebben ze geen woord over.

Team Ingrid, of wat de CD&V zou moeten voorstellen, komt ook zeer mager uit de lectuur: niet meer dan een paar regels wollige CVP-praat komen ze niet. Geen voorstellen, geen beleid.

Dan maar naar FRIS: in hun partijprogramma komt het woord senior of ouderen ook niet voor. Blijkbaar heeft men er zelfs niet over nagedacht en was de oprichting van de zoveelste burgerbeweging belangrijker dan de inhoud.

De meest eerlijke partij lijkt me dan wel PVDA: die hebben geen programma en kunnen dus niks fout beloven. Maar ook niks goed!

Voilà, dat hebben onze partijen over voor 25 procent van de bevolking. Ge doet er uw goesting mee!