De Gazanen hebben een Schindler nodig.

Deze week voor de tigste keer gekeken naar Schindler’s List, de prachtige film van Steven Spielberg waarin hij een  licht happy end geeft aan de zwartste pagina uit onze hedendaagse geschiedenis. Nu ja, hedendaags. Blijkbaar zijn er al veel Vlamingen vergeten wat er gebeurd is tussen 1930 en 1945, afgaande op hun stemgedrag: ze kozen, ik hoop onwetend, voor de verderzetting van het gedachtegoed van de Nazi’s alleen om de klassieke politiek een hak te zetten.

Dat heet democratie, maar dan wel erg zieke democratie. De Nazi’s kwamen ook democratisch aan de macht dankzij de sociale media van toen. Dat heette gewoon anders, het was toen propaganda, maar de boodschap was even leugenachtig.

Dit terzijde. Bij het (weer)zien van dit historisch document moest ik onmiddellijk aan de toestand in Gaza denken, aan de genocide die daar bezig is. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft het conflict nu (11 juli 2024) al 35.000 Palestijnen het leven gekost, oftewel 250 mensen per dag. Het aantal kinderen dat gedood werd, wordt op minstens 14.000 geschat. Meer dan 78.800 Palestijnen raakten gewond. Deze aantallen stijgen iedere dag. Dat cijfers is dus nu al tot 40.000 opgelopen. Met andere woorden: de slachtoffers van de genocide tijdens de eerste helft van de 20ste  eeuw, plegen nu genocide , op weliswaar beperktere schaal, in de eerste helft van de 21ste eeuw. Het enige woord dat uit de mond van Bibi Nethanyanu komt is “wraak” voor de onvergetelijke misdaad van Hamas op Joodse burgers. En die Joodse burgers slikken deze drogreden ie alleen tot doel heeft eens en vooral komaf te maken met elke vorm van Palestijnse weerstand tegen decennia apartheidsregime in hun eigen land, tegen decennia uitbuiting en racistische bejegening, tegen de diefstal van duizenden vierkante kilometer vruchtbare grond door de rabiate kolonisten, hierin aangemoedigd met premies door diezelfde Nethanyanu. Wedden dat hij Schindler’s List niet gezien heeft, dat hij er geen greintje benul van heeft hoe een bekeerde Nazi uiteindelijk zijn kapitaal opofferde om duizenden Joden van de dood te redden. Zo’n man verdient in de geschiedenisboeken te staan, niet de racist, de kindermoordenaar, de volkerenmoordenaar uit Israël en zijn bende.

De eer die Oskar Schindler in 1962 en 1993 van de staat Israël toebedeeld kreeg verdwijnt in het niets in vergelijking met de holocaust die nu over Gaza waait en waarvoor maar één man verantwoordelijk is. U mag eenmaal raden wie! Degoutant!