De politiek is ziek!

Gezindheid verwijst naar iemands denkwijze, houding of mentale ingesteldheid, vaak in een bepaalde context zoals religie, politiek, of ethiek. Het kan betrekking hebben op de overtuigingen en waarden die iemand aanhangt en hoe deze hun gedrag en beslissingen beïnvloeden. Het is een ander woord voor overtuiging.

Maar blijkbaar is politieke gezindheid, net als gelovige gezindheid, niet meer van deze tijd. Nu kan je wel je overtuiging kwijt raken, maar vandaag raken steeds meer mensen hun politieke overtuiging kwijt maar biet hun politieke pretentie. Het wordt een epidemie. Men wisselt van partij en dus van overtuiging gelijk men van onderbroek wisselt. Alle begrip voor de mensen die vaststellen dan hun overtuiging niet meer overeenkomt met  die van de poli-

tieke familie waartoe ze behoren en daarom de politiek verlaten. Maar daarom van overtuiging veranderen, dat is iets voor mensen zonder overtuiging of met andere woorden ordinaire “postjespakkers”.

Hetzelfde met de politieke partijen die plots anders heten. We hebben in Sint-Truiden geen CD&V meer, niet als gevolg van het feit dat het partijbestuur al een half jaar niet meer is samengeroepen, maar omdat de christendemocratische overtuiging te grabbel wordt gegooid voor persoonsverheerlijking. Hetzelfde met de kartels: men smelt samen met de meest diverse strekkingen. Sp.a         met N-VA, Open VLD met SP.a, CD&V met Open VLD, of met een hoop verruimers of onafhankelijken op de lijst, water en vuur samen achter één vlag. Een overtuigd Vlaams nationalist, liberaal of socialist moet toch beginnen kokhalzen bij zoveel gekonkel om maar zoveel mogelijk postjes in te pikken.

En dan onze politici zelf: een aantal hebben zelfs geen eigen overtuiging meer of hoe verklaar je de slalom van mevrouw Rutten tussen ja en neen, wel en niet, hier en ginder. En dan zijn ze verwonderd dat het onnozele kiesvee niet meer meeloopt.

Overlopers bij de vleet, partijen die beschaamd zijn voor hun eigen naam, politici die met de vijand verbonden sluiten om de grootste te worden en het individualisme in de politiek waar de IKKEN belangrijker zijn dan de mensen waarvoor je normaal gezien in de politiek stapt. Je zou voor minder moedeloos worden. Nog een geluk dat de stemplicht afgeschaft is. Je zou verdomme voor veel minder thuis blijven.